Co se změní od 1.7.2021 a jak se vyhnout vysokým poplatkům?

32
4340

Od 1.7.2021 má začít platit nový zákon, který zruší stávající osvobození platby DPH pro zásilky v hodnotě do 22 eur. Tento zákon je platný pro všechny státy Evropské Unie. Všichni jsme si už zvykli nakupovat v Číně (Aliexpress, Gearbest, Wish, Banggood, …) menší věci, protože jsme nemuseli řešit DPH ani clo. Velkou výhodou je také dotované poštovné, takže jsme si nakoupili levně a ještě s poštovným zdarma. Důsledkem toho byli znevýhodnění lokální prodejci a politici museli zasáhnout. Cílem zákona je vyrovnání konkurence mezi Čínou a dodavateli EU. O plánované změně zákona jsme Vás informovali v článku Nový zákon od roku 2021 již na počátku jeho plánování v roce 2018. A jak to tedy bude vypadat v praxi?

Nepřehlédněte nový článek Přehledně: Co mám dělat když mi dorazí zboží po 1.7.2021?

Aktuální vs nová pravidla u zásilek ze zemí mimo EU

Aktuální situace

a) zboží do částky 22 eur – nemusíte se o nic starat, balík Vám přijde do schránky

b) zboží od 22 eur – 150 eur – doplatíte DPH = x % z (hodnota zboží + poštovné + celní služby)

c) zboží nad 150 eur – doplatíte clo podle typu zboží 1-10 % a doplatíte DPH. Do výpočtu DPH se započítává i clo. U těchto zásilek počítejte ještě s poplatkem za uskladnění u České pošty 103 Kč za zásilku.

Nově od 1.7.2021

a) u zboží do 150 eur – doplatíte DPH = x % z (hodnota zboží + poštovné + celní služby)

b) zboží nad 150 eur – doplatíte clo a DPH

Konkrétní příklady a jak postupovat najdete dále v článku.

Příklad výpočtu DPH od 1.7.2021

Hodnota zásilek je vypočítávána z ceny uvedené na dokladech, které se vztahují k dováženému zboží a je z nich zřejmé kdo, komu, za co, v jaké částce a měně platil a v jakém množství (objednávka, faktura, výpis z účtu nebo pay pal).

Výpočet celního dluhu:
CLO =  x% z (hodnota zboží + poštovné)
DPH = x% z (hodnota zboží + poštovné + CLO)

Doporučujeme objednat více zboží v jednom balíku, abyste nemuseli platit poplatky za celní deklaraci u každé zásilky. Od 1.7.2021 bude možné vyřídit celé celní řízení elektronicky prostřednictvím celní správy. Pokud si tedy vyřídíte vše elektronicky, tak Vám odpadne poplatek za zastupování Českou poštou 200 Kč.

★ Připravujeme pro Vás kalkulačku CLA a DPH ★

Pokud již máte v prohlížeči na počítači doplněk Aliexpress Superstar, tak se můžete těšit na skvělou novou funkci. A tou je kalkulačka pro výpočet cla, DPH a poplatků s tím spojených. Kalkulačka se bude nacházet v košíku na pravé straně přímo na stránkách Aliexpress. Kalkulačku uvidí samozřejmě pouze uživatelé, kteří mají nainstalované rozšíření Aliexpress Superstar v prohlížeči. Tak si ho přidejte hned i vy v tomto odkaze. Popis dalších super funkcí doplňku naleznete zde.

 

Příklad výpočtu:

A) Objednali jste si zboží v hodnotě 10 euro tj. cca 250 Kč a poštovné bylo zdarma, celní řízení si vyřídíte elektronicky sami (ušetříte 200 Kč za Českou poštu).

Základ DPH je 250 Kč x 21 % = 52,50 Kč. Celková částka za zboží by byla 250 Kč + 52,50 Kč = 302,50 Kč.

B) Objednali jste si zboží v hodnotě 10 euro tj. cca 250 Kč, poštovné bylo zdarma, zastupování Českou poštou stojí 200 Kč.

Základ DPH je 250 Kč + 200 Kč = 450 Kč. DPH vypočítáme 450 Kč x 21 % = 94,50 Kč. Celková částka za zboží je 250 Kč + 200 Kč + 94,50 Kč = 544, 50 Kč.

Jestliže si vše vyřídíte sami, tak ušetříte 544,50 Kč – 302,50 Kč = 242 Kč.

„Konkrétní návod, jak postupovat, bude v předstihu zveřejněn“ informuje Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel s tím, že poplatek za celní deklaraci účtován nebude, zákazník však bude muset stále počítat s platbou za uskladnění balíčku v takzvaném dočasném skladu přepravní společnosti.

★ Jak postupovat při zadržení zásilky na celnici
Postup v případě celního řízení najdete v článku Celní řízení a zadržená zásilka z Číny / USA (Česká pošta).

Co na to Alibaba?

Společnost Alibaba je provozovatel Aliexpress a určitě nechce přijít o miliónové prodeje do zemí EU. Prodejci na Aliexpress se budou moct registrovat v Evropském hospodářském prostoru. To by pro nás znamenalo, že daň zaplatíme automaticky už při platbě v e-shopu. Prodejce by si promítl výši DPH již do ceny zboží. Zákazníka by pak nepřekvapil doplatek když zásilka dorazí do ČR.

Další možností, jak nový zákon obejít jsou evropské sklady. Alibaba staví vlastní síť skladů a v Madridu má dokonce kamennou prodejnu. Takže by vše nemuselo být nakonec tak složité, jak se teď může zdát.

Už teď máte možnost objednávat z evropských skladů. Velkou výhodou objednávek z Evropských skladů je i rychlost doručení zboží. Aliexpress uvádí doručení do 3-7 dní například z Francie, Polska, Belgie, Holandska, atd. Pokud si objednáte zboží ze zemí EU, tak nemusíte žádné clo ani DPH řešit. 

Aliexpress novy zakon 1.7.2021 clo dph evropske sklady cz

Již několik let objednáváme elektroniku z e-shopu Gearbest . Při objednávání jsme si vybrali doručení z evropského skladu a nemuseli jsme nikdy řešit clo nebo DPH.

Jak vyhledat evropské sklady

Podívejte se na návod, jak si evropské sklady vyhledat na Aliexpress.

Celní správa informace a kontakty

Na aktuální informace se podívejte na web celní správy do sekce Odbavování poštovních zásilek pro fyzické osoby.

Základní kontakty na celní orgány najdete v Kontaktech na webu Celní správy. Ke komunikaci s jednotlivou celní správou můžete využít i datovou schránku. Čísla datových schránek najdete v Kontaktech.

Česká pošta a sledování zásilky

Ověření stavu zásilky, tzn., zda zásilka byla odeslána ze třetí země, byla přijata Českou poštou nebo je prováděno celní řízení apod. si ověřte na stránkách České pošty.

★ Návod jak sledovat zásilky
Zjistěte, kde se Vaše zásilka nachází pomocí návodu Jak sledovat zásilky. Existuje totiž více způsobů, jak svoji zásilku sledovat. Podrobné informace najdete v návodu.

Webové stránky České pošty zabývající se problematikou zásilek ze zahraničí:
http://www.ceskaposta.cz/rady-a-navody/ocekavate-zasilku-ze-zahranici

Dále přidáváme kontakty na Českou poštu.

Česká pošta, s. p.
Mezinárodní provoz
K Hrušovu 293/2  102 00 Praha 10​
Tel.:  +420 954 222 000
E-mail: [email protected]  (schránka k řešení konkrétních zásilek)
[email protected]    (technologická schránka pro podněty a připomínky)

Vyjádření ministryně financí

„Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

V posledních letech výrazně narůstá dovoz zásilek z třetích zemí, a to především z asijských států. Do celé EU je dováženo až 150 milionů malých zásilek bez DPH. „Současná situace přitom přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky,“ doplňuje ministryně financí.

Budeme Vás informovat

Vývoj situace budeme sledovat a včas Vás budeme informovat. Nezáleží na tom, kdy jste si zboží objednali, ale pro výpočet cla a DPH je důležití datum doručení do České republiky. Takže pokud chcete stihnout termín před 1.7. 2021, tak doporučujeme objednat co nejdříve.

A co vy? Jaký máte názor na změnu zákona od 1.7.2021? Napište nám Vaše názory do komentáře.

 

Databáze odpovědí Aliexpress

32 KOMENTÁŘE

  1. Njn. Jenze to zbozi z EU skladu uz bude drazsi o to clo ci DPH. Protoze to obchodnik musel zaplatit pri naskladneni do EU. Takze se cenova vyhoda vcelku smaze. Bude jen ta rychlost.

  2. Takze statu zase pujdou penize navic, za to… ze neumi domaci trh. O to ani nejde, stat chce vsechny sve nesmysly a individua platit platit za predrazene zakazky, tunely, poradce a v neposledni rade i sve vlastni bonusy. Na Ali koupim veci za 500,- a ty same… (pokud se tu vubec daji sehnat) v CR za minimalne dvojnasobek. Chapu i stranu obchodniku, jde preci o vydelek.. ale, kdyz je ten vydelek v premrstene cene, ktera je tvorena premrstenou logistikou, papirovani a dalsich vecech.. to uz je problem podnikatele vuci statu, nikoliv zakaznika.
    EU mela vzdy dostatek vytek kvuli bojkotu Ciny, takze tohle se jim jen hodi. Mimochodem, pokud jsem po clancich, ktere koluji na internetu cetl spravne, tak se nejedna o povinnou smernici EU, proto si myslim, ze opet suverenita CR se sklada ze dvou veci… Jak vybirat a jak se prodavat.
    Ja doufam, ze cesi jeste neztratili tu „vyc*uranost“ jak veci obejit, kdyz uz tedy prichazeji o tu sebeuctu.
    Prodelecny a nekvalitni tunel po nazvem Ceska posta, ktera byla ve spatnem stavu uz za totality, od statu dostava ve svem tunelarstvi kazdy rok „novou korunu.“ Hodne lidi nechape, proc takovy podnik jeste funguje… no, ale s podporou statu i „mrtvola muze chodit,“ a nyni uz se klepe na jeste vetsi kasicku za prebytek byrokracie, ktera je v tomto state na druhem miste absurdity.

  3. mám na srdci 2 věci: příklad objednávaná věc stojí 140Kč,doprava 60 kč,zadám velikost a objednat a cena se najednou navýší o stovky korun-čím to?, jinak jsem si objednal tenisky Penkin,vzhledově pěkné ,ale kvalita odtrašující -už nikdy obuv, a navíc dodací lhůty děs a ještě jsem musel urgovat dodání

  4. A co neplátci v EU ty nemají výhodu? Budou také nuceni po novu platit DPH? Asi ne, že… Takže „důvody“ proč se to děje budou asi trochu jiné.
    Ceny elektronických součástek z Číny jsou 10x levnější než předražené v tuzensku… Takže holt stát dostane svých 21% navíc (reálný důvod) a tuzenští obchodníci stejně ostrouhají…

    • Neplátci DPH neřeší pokud myslíte podnikatele, nakupují s DPH automaticky. Tady jim jen státy tu výhodu sebraly na úrovni celé EU bohužel. A to, že ta výhoda zanikla, a nejde to už obejít, je spíše pro koncové zákazníky nejvíc problém, protože obchodník to doveze ve velkém množství, zaplatí sice i DPH a možná nějaké to clo, ale ve výsledku bude na kusu stále na 1/3 ceny toho co to nakoupíme my. Hlavní důvod špatné ceny je dotování neschopné České Pošty, která si vypočítala výpadek příjmů s tím spojených za množství doručených zásilek, a to nahradí poplatky za celní řízení toho zbytku i v případě elektronického zadání (nebude to zcela zdarma v žádném z případů to zatím vypadá). Ti, co to sem stále bude posílat jich už bude taky 1/3, tak si to nějak musí zaplatit (počítá se s poklesem zásilek z číny o 60-75% u koncových spotřebitelů). Státu bych DPH ještě klidně za sklo číny 5Kč dal, ale dalších 103Kč bez DPH pošte už ani omylem 🙁

    • Četla jsem spousty článků a jsem z toho docela zmatená. Aliexpress vstoupil do IOSS, takže za mě vyřídí DPH, pokud to správně chápu? Já pak vyplním celní prohlášení přes EceP, a zaplatím 103 kč za uskladnění za každou zásilku zvlášť? A co zásilky pod 22 Euro? Na celnicce se pise, že pod 22 eur se dph platit nebude. Už tomu nerozumím, každou chvíli se něco mění, nevím, kterým článkem se mám řídit.

  5. Hmm … Objednavani z EU skladu …
    Nekteri prodejci nabizi moznost doruceni z urcitych krajin EU (Polsko, Spanelsko, a dokonce primo CR). ALE !!
    Kdyz si vyberete moznost doruceni z CR, tak se zobrazi sprava, ze doruceni neni mozne ! To jako proc ?? Ze skladu v CR neni mozne dorucit balik v ramci CR ???
    Prip. doruceni z Polska, nebo Spanelska – cena za dopravu je predrazena, takze se vubec nevyplati objednavat. Jedine primo z Ciny. Takze „vyhodnost“ skladu v EU bych az tak nevidel.
    Nebo je to jinak a ja s tim neumim „zachazet“ ??

  6. A co když se pravidelně při kliknutí na dodat ze skladu v Evropě / Španělsko, Polsko, Francie/ objeví “ nelze doručit“ nebo je poštovné 200x vyšší než cena zboží? Tomu fakt nerozumím. Chci si objednat kalhoty za 6 € a doprava z Francie nebo Polska je 49 €? To je nonsence. Asi celého Aliho pohřbím.

    • Na tuto infromaci čekáme všichni. Hned jak budeme vědět víc, tak pošleme upozornění na nový článek. Snad to bude, co nejdříve a hlavně funkční systém.

  7. Uz by meli dat vedet jak to budu.. jsou balíčky které putují i 60+ dnů a vše co objednáme nyní je riziko, že bude chtít čp výpalné za celní řízení z každého jednotlivého balíčku..

  8. Zboží jsem na Ali objednal z českého skladu a stejně bylo odesláno z Číny .Takže clu bych se stejně nevyhnul.Takže tomu že objednáváte ze skladu nėkde v Evropě nemůžete věřit.

    • pokud se neco takoveho stane, je potrebne otevrit spor a zadat vraceni penez na zaplacene postovne. Z EU skladu je totiz drazsi nez z ciny. Tak vam to postovne maji vratit. Pripadne i dalsi poplatky za celni rizeni nebo za dvoji vymerene DPH. I to se muze stat.

  9. dobrý den, problém je že česká pošta si může doučovat poštovné dle svého ceníku , když poštovné je zdarma.
    Mě osobně naúčtovali ještě 450Kč za poštovné a teprve potom vypočítali daň. cena výrobku+ vyřízení cla a daně v zastoupení + aktuální poštovné dle ceníku pošty které by účtovala pošta do Číny. A teprve s této částky clo a dan. Osobně mi tak v minulosti došly už dva balíky , kde sice fyzicky poštovné neplatíte ale pošta ho přičte a potom provádí vypočet pro clo a daně. Takže je dobré aby poštovné stálo třeba 1 dolar. V tom případě pošta už poštovné nemůže započítat.
    Dobrý den,
    mám dotaz Když provedu sám Celní prohlášení prováděné přes aplikaci eCeP . Tak si musím někde vyzvednou balík? Jsem ze Zlínského kraje. Nebo po vyčíslení daně zásilka pokračuje dál v doručení na mou adresu jen s dobírkou za daň? Jde mi o to abych nemusel platit další poplatky České poště nebo nějaké uskladnění někde ve skladu.
    Tohle jsem se nikde nedočetl, jak to bude probíhat přes aplikaci eCeP. Když poštovné zaplatím v zahraničí zda mi dojde jak doposud balík až domů po vyřízení cla přes aplikaci eCeP..

    • zasilku ma stale u sebe ceska posta. pokud projde celnim rizenim, tak ceska posta doruci vam domu. Pokud nechcete platit poplatky a DPH, napiste prodejci pri objednavce, at uvede IOSS cislo. Pokud ho uvede, balik projde bez celniho rizeni

  10. Hlavní problém je v tom, že sice si podám celní prohlášení sám, klidně i zaplatím DPh, jenže pošta si za uskladnění zásilky započítá podle mne tolik, jako by Vás zastupovala při celním řízení, aby měla z každého balíčku provizi a je neskutečné, že třeba v řádu stovek procent, pokud jde o levnou věc.

  11. Dobrý den, omlouvám se, asi to bude hloupá otázka, ale jak myslíte ,,Doporučujeme objednat více zboží v jednom balíku,, ?
    Jako nakoupit více věcí od jednoho prodejce, nebo nakoupit v daný den více věcí od různých prodejců? Je pravda, že mi teď v jednom balíčku chodilo dalších 5 balíčků, ale myslela jsem si, že to udělala česká pošta, aby ušetřila práci doručovatelům. Předem děkuji za odpověď.

  12. A co se stane, když zásilku od České pošty nepřevezmu, že jsem si ji neobjednal Ať to vrátí dodavateli. Že by musela ČP zaplatit náklady na vrácení do Číny? To by mohl být pro ČP dobrý trest. Alespoň ze začátku, než na Ali přijdou na to jak to obejít.

  13. Mám objednané nějaké maličkosti, pokud nedorazí do 1.7. a přijde mi upozornění od ČP, budu mít možnost zásilku nepřijmout? Díky

  14. Prosím o informaci, zda se poplatky týkají zboží objednaného až od 1.7.? Jde mi o to, když mám nyní nějaké objednané zásilky a přijdou na celnici až po 1.7., ale uhrazene byly již v květnu, nebudu muset nic doplácet?

    Děkuji za odpověď.

  15. Je nutné zrušit u české pošty zastupování při celním řízení, když to budu moci udělat z aplikace přes internet? Já jen aby mě to potom neudělala pošta a řekla si o poplatek za něco, co lze udělat zdarma.

  16. V českém obchodě jsem koupil regulátor napěti LM317 HVT za 68 Kč ; cenu je možné ověřit v e-shopu.
    Na aliexpresu je cena za 10 ks včetně poštovného 2,51 $ = 52,71 Kč. 1 ks= 5,27.
    Jestli-že Ministerstvo financí považuje za nutné chránit české obchodníky, kteří nakoupí za 5,27 Kč a prodají
    za 68 Kč pak se lze domnívat že stát podporuje lichvu. Ale je potřeba vědět, že přidaná hodnota je vysoká
    a proto stát vybere vyšší DPH.

    • To jste napsali uplne presne. Misto regulace marzi obchodniku, co preprodavaji zbozi z Ciny, si to my sikovni doplatime. I tak to vyjde levneji na Aliexpress.

  17. Koupil jsem pokladničku pejska tady v Čechách o 100 Kč dráže plus poštovné.
    Vůbec jsem se nedivil když jsem se podíval na obal Made in china….
    Na aliexpressu jsem hodnocen jako diamantový člen. A stále nakupuji
    Musíme čekat ,,,,,,,,,co na to ti dobře placení politici, no nevím jak bych nakupoval mít 100.000 a víc měsíčně?

  18. Nikde jsem se nedozvěděl a hledal jsem usilovně, jak to mají tvůrci tohoto nového procesu vymyšleno s cirkulací DPH? Pokud je někdo plátce DPH, měl by dostat zásilku buď bez naúčtovaného DPH nebo s dokladem, který odpočet legálně umožňuje. To se nyní neděje. Při případném prodeji tak dojde ke dvojímu zdanění, což určitě legálnímu obchodování neprospívá. Při vlastním použití k jednomu zdanění navíc. Zajímá to vůbec někoho? Dík, Petr

  19. vyčuranost jak z lidí dostat další prachy..vzdyt preci jde vse nahoru,myslím i kvuli kovidu to ted potrebuji vytahat z lidí..A kdo to odnese,obycejny pracujicí lidé..Tak at udelaj minimalní mzdu 40tis a lidi nemusí nakupovat v číně..

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno