Čínský nový rok 2022 – problémy s objednávkami

2
3200

Čínský Nový rok (ČNR) začíná 1. února.  Během této dovolené jsou všechny továrny zavřené. Bez výjimky. Zatímco oficiální dovolená trvá asi týden až deset dní, většina továren je uzavřena celý měsíc. Tato doba je obzvláště riziková pro produkty, které mají být dodány v jarní sezóně.  V tomto článku Vám vysvětlíme, jak se můžete vyhnout zpožděným objednávkám během Čínského Nového roku.

 

1. Masová výroba a vývoj vzorků se zastaví jeden až dva týdny před Čínským Novým rokem

Čínský silvestrovský večer je stanoven v roce 2022 na 1.února a všichni dodavatelé začnou ukončovat operace jeden až dva týdny předem. Jako takový ČNR zastavuje hromadnou výrobu a dokonce i příjem objednávek mnohem dříve, než mnozí kupující očekávají. Vina tedy není jen u prodejce, který Vám zboží na Aliexpress prodává, ale i u výrobce.

Různí prodejci uzavírají své obchody v různé termíny, právě na základě uzavření továren jejich dodavatelů. Pokud tedy spěcháte na doručení např. svatebních dekorací, tak se nejprve dohodněte s prodejcem, zda daný termín dodání opravdu stihne. Jinak se může stát, že zboží nebude doručeno včas.

Administrativní pracovníci zůstávají v pracovním procesu déle, než pracovní linky, takže mohou dřívější objednávky bez problému vyřídit.

2. Produkce je zastavena nejméně dva týdny po Čínském silvestrovském večeru

Zatímco oficiální svátek trvá zhruba pět pracovních dnů ( plus dva víkendy), většina pracovníků zůstává ve svých domovských provinciích na další týden nebo dva. To vysvětluje, proč většina dodavatelů není v podnikání dva a někdy dokonce i tři týdny po Čínském silvestrovském večeru.

Připravte se, že někteří prodejci Vám vůbec nebudou odpovídat na Vaše zprávy. Pokud máte nějaký dotaz, tak prodejci určitě napište a chvíli vyčkejte, až Vám odpoví.

TIP pro všechny, co nakupují na Aliexpress: Vyzkoušejte doplněk do prohlížeče Aliexpress Superstar! Tato pomůcka je jedinečná a pomůže vám lépe se orientovat při nákupech na Aliexpress. Díky ní zjistíte třeba historii cen u každého produktu, zjistíte jaké má hodnocení prodejce od kterého si zboží kupujete, vyhledáte si jakýkoliv produkt na Aliexpress dle libovolného obrázku z internetu, stránky Aliexpress si nově můžete strojově přeložit do češtiny, dále se vám veškeré ceny budou zobrazovat přepočtené na české koruny. A hlavně Vám přijde upozornění, že Vám končí ochranná lhůta, takže už nikdy nezapomenete otevřít včas spor a nepřijdete zbytečně o peníze. Za zkoušku nic nedáte. Vše je ZDARMA. Doplněk již používá 30 000 uživatelů. Přidejte si ho do prohlížeče i vy zde.

3. Vrátit se zpět do běžného procesu může chvíli trvat

Nakonec se všechno vrátí k normálu. Pravdou je, že mnoho výrobců se snaží v průběhu týdnů po Čínském novém roce vrátit do normálního režimu provozu. Jedním z problémů jsou pracovníci, kteří se například už zpět do práce nevrátí a neoznámí tuto skutečnost ani svému zaměstnavateli. Takové jednání může prodejci způsobit vážné narušení dodavatelského procesu. Prodejce musí hledat nové pracovníky a nahradit je například nováčky.

Navíc na prodejce čeká po dovolené velké množství objednávek, které se snaží, co nejrychleji vyřídit. Po těchto svátcích mějte s objednávkami a prodejci strpení.

4. Jak se vyhnout vážným zpožděním kvůli Čínskému Novému roku

Nyní, když jste si vědomi poněkud složité dynamiky Čínského Nového roku, je na čase vysvětlit, jak můžete předejít souvisejícím zpožděním.

Zadejte objednávky včas: Ujistěte se, že prodejce stihne Vaši objednávku odeslat ještě před začátkem Čínského Nového roku. Nejpozději na konci ledna. Pokud si necháváte šít např. svatební šaty na míru, tak doporučujeme kontaktovat prodejce ještě mnohem dříve.

Buďte s prodejcem v kontaktu: Čtěte zprávy od prodejce, kde Vás informuje, že už objednávku zaslal. Případně mu sami napište, pokud vidíte, že pořád nebyla Vaše objednávka odeslána.

Sledujte zásilku pomocí sledovacího čísla – Jak sledovat zásilky  z Číny

Když zboží nedorazí včas otevřete spor: Pokud Vám prodejce potvrdil, že zboží dostanete včas, tak se nebojte otevřít spor. Máte nárok na to, aby byla dodržená obchodní dohoda mezi Vámi a prodejcem.

Prodlužte si ochrannou lhůtu: Jestli na objednávku nepospícháte a nechcete otevírat spor, tak si nechte prodloužit ochrannou lhůtu. Objednávka by Vám měla dorazit, ale prodlouží se její termín dodání.

5. Časová osa ČNR 2022

  • 15. ledna: Někteří dodavatelé a subdodavatelé zastavují výrobu, což způsobuje narušení dodavatelského řetězce
  • 22. ledna: Mnozí pracovníci již opustili továrny. Obchodní zástupci, inženýři a vedoucí pracovníci mohou zůstávat ještě pár dní  déle.
  • 31. ledna: Všichni zaměstnanci opustili továrnu
  • 1. února: Čínský Nový rok
  • 15. února: Zaměstnanci, většinou obchodní zástupci a někteří inženýři, se začínají vracet. Ostatní mohou mít prodloužené svátky.
  • 21. února: Většina zaměstnanců, včetně pracovníků montážní linky, je zpět v továrnách.
  • 28. února: Výrobní proces a prodej se opět obnovuje.

 

6. Důležitá data ČNR

Na rozdíl od gregoriánského Silvestra, které se konají každý rok ve stejný datum, začíná a končí čínský Nový rok v různé kalendářní dny.

Níže uvádíme seznam kalendářních dnů pro ČNR na dalších 9 let, ať si můžete včas objednat.

2019: 5. února
2020: 25. ledna
2021: 12. února
2022: 1. února
2023: 22. ledna
2024: 10. února
2025: 29. ledna
2026: 17. února
2027: 6. února

7. Jsou skutečně všichni dodavatelé během Čínského Nového roku zavření?

Ano, všechny továrny jsou během tohoto období uzavřeny. Bez výjimky. Požádat dodavatele, aby udržoval výrobu během ČNR, je stejné, jako požadavek u nás na práci přes Vánoce. Zatímco někteří z nás to stále dělají, není to něco, co by bylo možné standardně očekávat.

8. Oslavují ČNR všechny země v Asii?

Ne. Asie je mnohem větší než jen Čína. To znamená, že lunární rok (což je správný termín pro ČNR) se slaví ve Vietnamu a mezi čínskou komunitou v jihovýchodní Asii. To znamená, že narušuje výrobu pouze v Číně a v menší míře ve Vietnamu. Posledně jmenovaný oslavuje vietnamský Nový rok, a to ve stejný den jako v Číně.

 

Nezapomeňte vyzkoušet Aliexpress Superstar 🙂 Pokud se chcete poradit s ostatními nakupujícími na Aliexpress, tak se přidejte do skupinky na Facebooku ALIEXPRESS – česká poradna, zkušenosti, rady a tipy. Pokud máte k tomuto tématu nějakou vlastní zkušenost, tak ji napište dolů pod článek do komentářů.

Přihlaste se k odběru novinek

Přihlášení k odběru novinek

nebo notifikaci na webu (zvoneček v  právem spodním rohu), ať se o nových informacích hned dozvíte.

Databáze odpovědí Aliexpress

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den,
    objednala jsem si vakuové pytle,které nebyly dodané ve stanovené lhůtě,objednávka byla ukončená,proto jsem otevřela spor,který byl velice rychle vyřízen a do pár dnů byly peníze vráceny na můj účet.Jenomže tak 3dny po ukončení sporu mi byl balíček doručen.Prosím,poradí mi někdo,na koho se mám obrátit,abych jim refundovanou částku vrátila?
    Děkuji za odpověď

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno