Jak bezpečně nakoupit FEJK na Aliexpress

1
3163


Ať už je máte rádi, nesnášíte je, nakupujete nebo ne, existují a na Aliexpress se dají koupit. Ano, myslím tím fejky. Při jejich hledání jste se možná zapotili, protože prodejci nesmějí používat originální jména značek a nesmějí používat ani jejich loga. Pokud jste se ale probojovali nabídkou Aliexpress a našli to co hledáte, tak se Vám určitě bude hotit tento článek.

1. Ochranné známky


Každá značka má svou ochrannou známku. Každá ochranná známka ale neplatí v každé zemi. Co to znamená? Zatímco značka Vivienne Westwood má svou ochrannou známku ve Švýcarsku, na Slovensku je toto zboží bez ochranné známky, takže se podle zákona nejedná o falzifikát a můžete si věci s touto značkou objednat. Před každou koupí si můžete značku zkuste zkontrolovat na stránkách ÚPV ČR , abyste věděli, zda daná značka má nebo nemá v České republice ochrannou známku.

 

>> Stránka, kde najdete aktuální odkazy na značkové zboží <<

O tom jak funguje zadržování balíků jste se dočetli v předchozím článku, ale pokud by si chtěl článek někdo připomenout, tak ho najdete ZDE .

2. Jak postupovat pokud zrovna ten váš balíček s fejkem zadrží?


Ve většině případů je lepší se zadrženého fejkového zboží vzdát hned. Je tím myšleno to, že zašlete zboží prodejci zpět. Co byste měli udělat ještě předtím, než vám zboží zadrží je napsat prodejci o zaslání dokladu originality. Pokud vám ho nebude schopen poskytnout, máte eso v rukávu při následném sporu. Jakmile se vzdáte zboží, tak hned je potřeba otevřít spor s tím, že se prodejci zboží vrací zpět. Návratku před posláním si naskenujte nebo ofoťte, tuto fotku přiložte k vašemu sporu jako důkaz, že se prodejci zboží vrací nazpět!

V případě, že se jedná o falzifikát byste měli dostat všechny peníze zpět. Na vaši obranu řeknete, že jste nevěděli, že se jedná o falzifikát a prodejce vám nebyl schopný poskytnout doklad originality. Zboží nikdy nenechávejte ležet na celnici, protože by byl s největší pravděpodobností stejně zničen.

Samozřejmě vám objednaný fejk nemusí vůbec zadržet a po vydokladování ceny vám bude balík zaslán poštou. Kdy buď doplatíte clo nebo DPH, ale to už záleží na ceně balíku.

Fejk

3. Jak se vzdát zboží?


V dopise, který vám přijde z celnice najdete „Prohlášení adresáta“ tzv. návratku . Tu stačí vypsat a váš balíček by měl cestovat zpět k prodejci.

4. Objednávat tedy fejk nebo ne?


Opravdu těžko říct. Jsou lidé, co podobné zboží objednávají často a bez problémů. Jsou lidé, co objednají falzifikát jednou a zadrží jim ho. V podstatě nemáte co ztratit, pokud dodržíte pár zásad.

  • Zboží se vždy vracejte prodejci.
  • Rozhodně ho nenechávejte ležet na celnici. Mohlo by se stát, že pokud ho nepošlete zpět, tak nedostanete peníze od prodejce zpět. Z předchozího článku už víte, že celnice je vaší povinností a ne prodejce.
  • Před objednáním si projděte zaregistrované ochranné známky v ČR. Možná zjistíte, že vámi hledaná značka nemá ochrannou známku a tím pádem nebude zadržena – i když to pořád bude fejk.

Slyšela jsem o super triku při objednávání tenisek. Stačí si je nechat poslat po jedné:) 

Oblíbený, i když nefungující trik. Co budete dělat s jednou doručenou botou a druhou zadrženou na celnici je sice jen a jen váš problém, ale na co si to zbytečně komplikovat. Při takovém objednávání vzniká ještě více problémů a také se snižuje šance, že dostanete všechny peníze zpět.

Pokud vás tato problematika zajímá, tak se určitě podívejte na článek, který vám vyhledávání značek na Aliexpress usnadní. Je přímo zde CeskyAli.cz : ).

Stále platí, že pokud máte dotaz ohledně celnice – napište ho do komentáře. Budeme i rádi za Váš názor a zkušenosti. Koupili byste si fejk nebo jste tvrdým zastáncem originálního zboží?

Danka Wawreková

 

Databáze odpovědí Aliexpress

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno