Nejčastější otázky a odpovědi k novým pravidlům DPH od 1.7.2021

5
1498

Připravili jsme pro Vás soupis nejčastějších dotazů ohledně celního prohlášení a nových podmínek od 1.7.2021. Otázky a odpovědi budeme postupně přidávat, takže pokud máte nějakou otázku, napište ji do komentáře a my se budeme snažit zjistit odpověď. Než začnete číst tento článek, tak určitě doporučujeme předtím přečíst článek Přehledně: Co mám dělat když mi dorazí zboží po 1.7.2021? a také návod Jak vyhledat evropské sklady na Aliexpress?.

1. Kdy musím platit DPH a kdy clo?

A) DPH – V případě, že Vám přijde zásilka mimo zemi EU, např. USA, Čína, Švýcarsko nebo Velká Británie, tak se DPH platí od 1.7.2021 vždy. Tyto zásilky musí být určené pro fyzické osoby. DPH se neplatí pouze v případě, že se jedná o dar do hodnoty 45 EUR a musí být zaslaný mezi fyzickými osobami.

B) CLO – V případě, že Vám přijde zásilka mimo zemi EU, např. USA, Čína, Švýcarsko nebo Velká Británie a hodnota zásilky při dovozu přesáhla hranici 150 EUR. Vyjímka platí u tabáku, tabákových výrobků, alkoholu a alkoholických nápojů, parfémů a toaletních vod. U tohoto typu zboží se clo platí téměř vždy. Jedinou vyjímkou u tohoto typu zboží je opět případ, kdy se jedná o dar do hodnoty 45 EUR a nepřesahuje další stanovené limity. Více o této problematice najdete na stránce Zákazy a omezení. Tyto pravidla platí pro fyzické osoby.

C) FIRMY – pokud se jedná o zásilku pro firmu nebo podnikatele, tak se platí DPH i clo v každém případě.

2. Z čeho se počítá clo a DPH?

A) Výpočet cla

Hodnota zásilky + náklady na dodání zboží (doprava, pojištění) se vypočítá clo. Výše cla se pohybuje mezi 1 % – 10 %. Jak velké clo se vztahuje na dané zboží zjistíte z celního sazebníku. Každý druh zboží je zařazený pod číselným kódem, který určuje jaká je výše cla. (např. pletené tričko z bavlny, sazební zařazení – 6109 10 00). Pod jaký kód se řadí právě Vaše zboží najdete v celním sazebníku na webu celní správy nebo přes aplikaci eCeP. Aplikace eCeP bude spuštěna od 1.7.2021.

B) Výpočet DPH

Hodnota zásilky + náklady na dopravu + clo (pokud spadáte do této kategorie) + náklady na zastoupení v celním řízení (pokud se nezastupujete sami). Všechny tyto hodnoty sečtěte. Získáte tak základ pro výpočet DPH (21 %).

 

3. Když si zboží objednám v červnu 2021, budu u zboží platit již DPH a podávat celní prohlášení?

Povinnost platit DPH a podat celní prohlášení platí od 1. července 2021 i na zásilky nižší hodnoty, než je 22 EUR. Není rozhodující, kdy bylo zboží objednáno.

To záleží na okamžiku, kdy budou splněny dvě podmínky. Jednak kdy bude zboží předloženo k celnímu řízení a dále kdy bude podáno celní prohlášení. Povinnost platit DPH a podat celní prohlášení platí od 1. července. Rozhodujícím okamžikem tedy bude splnění obou podmínek, a nikoliv datum objednání zboží, nebo datum dodání zboží do ČR. Zásilka  může být objednána počátkem června, dodána koncem června. Pokud bude předložena k celnímu řízení Českou poštou až po 30 . červnu, nebo celní prohlášení bude podáno až po tomto datu, budou se na něj vztahovat nová pravidla, tedy povinnost podat celní prohlášení elektronicky a zaplatit DPH i když hodnota nebude přesahovat 22 EUR.

4. Jak poznám, že mi zásilka přijde ze země mimo EU?

Mnohdy to nepoznáte. Záleží na serióznosti e-shopu. I při objednání na českém e-shopu vám může zboží přijít ze země mimo EU.

Na e-shopu si tedy všímejte informace, ze kterého skladu je vám zboží zasláno. Je to důležité  z hlediska placení DPH a povinnosti podávat celní prohlášení. Pokud vám zboží přijde ze skladu v Evropské unii, DPH již byla zaplacena, když bylo zboží ve velkém objemu dovezeno. Zrovna tak musel dovozce  podat celní prohlášení.

Pokud ještě nepoužíváte doplněk do prohlížeče Aliexpress Superstar, tak si ho určitě přidejte. Nejen, že Vám ukazuje cenovou historii, můžete vyhledávat v českém jazyce, vyhledávat podle obrázku a mnoho dalšího, ale také v něm brzy bude kalkulačka pro výpočet cla, DPH a poplatků s tím spojených. Kalkulačka se bude nacházet v košíku na pravé straně přímo na stránkách Aliexpress. Zapněte si upozornění na stránku nebo se přihlaste k odběru emailu, ať se o této novince dozvíte.

5. Chci si podat celní prohlášení sám. Jak se dozvím, že už je čas toto prohlášení podat? Nechci zmocňovat Českou poštu kvůli dalším zbytečným poplatkům.

Pošta by vás měla požádat o udělení plné moci k zastupování v celním řízení. Nejpozději tehdy se dozvíte, že již má zásilku evidovánu. Pokud odmítnete plnou moc České poště poskytnout, můžete použít eCeP, aplikaci Celní  správy ČR. V Aplikaci eCeP je jako jedno z prvních vyplňovaných polí požadováno vložení podacího čísla zásilky. Aplikace automaticky ztotožňuje zásilky podle tohoto čísla v evidenci České pošty. Pokud aplikace  eCeP zásilku neztotožní, ještě o ní Česká pošta nemá žádné informace.

6. Jak mám vyplnit údaj hmotnost zásilky, když nevím kolik přesně zboží váží?

Tato povinnost je stanovena v legislativě. Normální celní prohlášení má 54 polí, které musí deklarant vyplnit. Pro účely tzv. „Prodeje zboží na dálku“, jak je v legislativě označeno nakupování v rámci e-commerce ( na e-shopech) není těchto 54 polí vyžadováno. Pro vyplnění celního prohlášení v eCeP je množství polí zredukováno na 13 položek. Mezi těmito položkami je i hmotnost zásilky.

Dobrá zpráva ale je, že postačí kvalifikovaný odhad hmotnosti zásilky. Tento odhad by měl být, co nejpřesnější.

Dle našich zkušeností je obvykle tento údaj uveden u záznamu vztahující se k podacímu  číslu zásilky v režimu Track &Trace (evidence České pošty) nebo se podívejte na návod Jak sledovat zásilky.

Upozorňujeme, že hmotnost se uvádí vždy v celých kilogramech a zaokrouhluje se vždy nahoru. (To jsou obecné zásady uplatňované obecně pro celní prohlášení.) Tedy bude-li fakticky zásilka vážit 20 dkg, do celního prohlášení se uvádí 1 kg.

7. Jak mám postupovat v případě, že jsem reklamoval zásilku, odeslal ji zpět do Číny na opravu a prodejce mi zasílá opravené zboží zpět?

Nejvhodnější postup je propustit zboží do tzv. pasivního zušlechťovacího styku. Celní správa doporučuje najmout si na to firmu zabývající se zastupováním v celním řízení. Tento proces není zcela jednoduchý. Pokud bude zboží dovezeno po opravě, bude nutné podat plnohodnotné celní prohlášení. Dobrou zprávou je, že za bezplatnou opravu (v rámci reklamace) se nebude platit ani DPH ani clo.V tomto případě se používá režimu pasivního zušlechťovacího styku (kód režimu 23XX). Dále je podmínkou aby vyvážející osoba byla držitelem povolení zvláštního režimu pro pasivní zušlechťovací styk (o ten lze ovšem požádat současně s podáním Celního prohlášení – žádost o povolení založená na celním prohlášení). Použít lze tento režim jak na placenou, tak i neplacenou opravu. Při zpětném dovozu zboží po pasivním zušlechtění (režim 6321) se pak neplatí clo, nicméně zachována je povinnost odvést DPH (neplacená – garanční oprava), nebo se platí clo z hodnoty přidaného zboží a práce a DPH z hodnoty zboží (placená oprava).

8. Co když jsem zboží dostal jako dárek? Jak je to v případě když dostanu produkt zdarma, abych na něj udělal recenzi?  

Aby zásilka mohla být považována z celního hlediska za dar musí být splněny všechny následující podmínky:

  • Musí to být skutečně dar, tedy poskytnuto bezplatně
  • Musí být mezi fyzickými osobami ( a tuto podmínku by uvedený případ nesplňoval. A nelze to ani obcházet, že by to odeslala místo firmy fyzická osoba – ten účel je komerční recenze a propagace)
  • Musí to být zasláno příležitostně – tzn. nelze aby např. každý měsíc někdo dostával obdobné, či stejné zboží atd.

I když je v uvedeném případě zboží poskytnuto bezplatně, samotné zboží nějakou hodnotu má. A pokud ta hodnota přesahuje 150 EUR, nejen že musí být vyměřeno DPH, ale rovněž clo a navíc musí být podáno plnohodnotné celní prohlášení.

 

Postupně budeme přidávat další otázky a odpovědi. Pokud máte nějakou otázku, tak ji napište do komentáře a my se budeme snažit najít na ni, co nejpřesnější odpověď.

Databáze odpovědí Aliexpress

5 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, jaká je možnost odmítnout z nějakého důvodu si zboží převzít. Třeba pokud se rozhodnu, že se mi nevyplatí platit DPH, nebo clo a zboží už je na celnici. Komu, kdy a jak je to nutné ohlásit? Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den, Aktuálně jsem se dostal do zvláštní situace, která zde není popsaná. Několik faktů:
    – Plnou moc jsem udělil české poště již před nějakou dobou
    – Zboží bylo objednáno v červnu, ale dlouho nepřicházelo
    – během odeslání se změnilo podací číslo (zabalení více zásilek do jedné), nevěděl jsem, jaké číslo použít
    – Oznámení o uložení zásilky přislo 2.7.2021 z české pošty (sklad 120, předpokládám celní sklad)

    Použil jsem aplikaci eCeP a vyplnil prohlášení. Česká pošta ale nyní tvrdí, že už eCeP použít nelze, když byla zásilka uložena na jejich skladě. Prý je pouze možné udělat osobní převzetí nebo zastoupení Českou poštou. Prý je nutné udělat celní prohlášení ještě než zásilka přijde na území ČR (ale to ještě nebyla aplikace eCeP v provozu). Je to pravda? Bylo by řešením vypovědět České poště plnou moc? Chci předejít do budoucna zastupování Českou poštou a samozřejmě se i vyhnout osobnímu odbavení. Skutečně je nutné udělat prohlášení ještě než zásilka přijde na území ČR? (tzn hned jak odesílate odešle)

  3. Dobrý den . Nakupuji na Ali již několik let. Za tu dobu se mi stalo 3x, že mi zásilku zadrželi a uložili na celní poště v Praze. Jen v jednom případě jsem musel doplácet DPH. Vždy jsem to v Praze řešil na místě celní pošty.
    Ale vždy jsem zaplatil poplatek nějakých 110 CZK poště za uskladnění zboží a to i v případě, když jsem prokázal že zboží platbě DPH nepodléhá. Já chci jen vědět, jestli, když teď podléhá DPH i zboží v ceně 2 dolarů, se pošta nebude chtít obohacovat právě takovým způsobem a jestli se do toho nemíchá ještě nějaká novela poštovního zákona. Zjednodušeně řečeno, jestli za zboží v hodnotě dvou dolarů nezaplatím ještě 100 korun České poště, že mi to dodá.
    Děkuji za odpověď Ivan ŠEBEK

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno