Nový zákon od roku 2021. Konec levným nákupům z Číny kvůli DPH?

7
5821

Nakupování na Aliexpress je skvělé v tom, že tam pořídíte super věci za velmi nízkou cenu. V posledních letech se nakupování v Číně (Aliexpress, GearBest, eBay, DealExtreme) rozmohlo tak, že už ani pošta nestíhá balíčky doručovat. Pro některé nakupující se stal Aliexpress téměř zábavnou drogou. Pokud si dnes nakoupíte zboží v hodnotě do 22 eur, tak je osvobozeno od DPH a jde mimo celníky. Podívejte se jaké změny nás čekají od roku 2021.

 

Nový zákon – zrušení stávajícího osvobození od DPH v roce 2021

Každý členský stát v Evropské Unii má stanovenou vlastní výši DPH. V České republice je základní DPH 21 % a na Slovensku 20 %. V případě, že byla hodnota objednaného zboží do 22 eur, tak jste se platbě DPH a kontrole na celnici vyhnuli. EU však přišla s novými pravidly, kde budete muset platit DPH i u objednávek nižší hodnoty, než 22 eur. Tato novinka by měla být platná od roku 2021 a vztahuje se na země mimo EU. V současné době si musí každý členský stát upravit podmínky pro svoji zemi. Jak budou vypadat podmínky pro ČR ještě tedy není známo.

DŮLEŽITÉ: Nový článek na toto téma: Zdraží levné zboží z Číny od roku 2021? 

Prodloužení dodací doby

Další nevýhodou nového zákona by bylo prodloužení dodací doby zboží. Představte si kolik denně dorazí do naší země balíčků z Číny. A každý jeden balíček bude muset projít celní kontrolou! Nabízí se otázka, kdo celní kontrolu zaplatí a kolik bude stát? To vše byste se měli dozvědět až členské státy tento nový zákon zakomponují do svého lokálního práva.

 

Jak se vyhnout placení cla a DPH?

  1. objednávat z Evropských skladů – takto funguje například v současné době na GearBest nebo třeba i u některých prodejců na Aliexpress
  2. domluvit se s prodejcem, aby objednávku zaslal jako soukromá osoba s průvodním dopisem, že se jedná o dárek

Čínské obchody se určitě budou snažit vymyslet způsob, jak nepřijít o své zákazníky. Možná se dočkáme nového centrálního skladu i od Aliexpress. Ovšem tady je situace výrazně komplikovanější, než např. u GearBest. Aliexpress je totiž prostředník pro tisíce obchodníků, kteří využívají jeho portál k prodeji. Kdežto GearBest funguje např. jako Alza.cz, který je jako jeden prodejce s vlastním skladem a zbožím. Budeme se tedy muset nechat překvapit, co pro nás naše vláda a prodejci v Číně a na Aliexpress připraví.

 

Nakupte si už teď

Pokud se Vám něco líbí a chcete se vyhnout placení DPH, tak si objednejte zboží už teď. Samozřejmě si nezapomeňte před nákupem přidat do prohlížeče doplněk Aliexpress Superstar pro sledování historie cen a převod na české koruny.

 

Celé znění nového zákona najdete přímo na stránkách Evropské Unie.

 

Současnou situaci cla a DPH si přečtěte v tomto článku

>> Kdy se platí CLO a DPH? <<

 

 

Databáze odpovědí Aliexpress

7 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, chci se poradit, pokud si nechám poslat zboží v hodnotě cca 200USD z Aliexpressu a bude to dejme tomu 10 různých produktů, kolik teda ve finále budu muset zaplatit, případně jak to vypočítám? A poplatek poště budu platit za celý balík, nebo za jednotlivé produkty v balíku? Děkuji! S pozdravem, Votík

  2. Dobrý den,
    potřebuji objednat z Alibaby větší stroj za cca 3800 dolarů. Jak mám vypočítat, kolik mě bude stát clo?
    Moc děkuji za odpověď a ochotu.
    Šárka H.

  3. Platit budou jen a jen zákazníci (DPH, výpalné poště anebo gigantické marže lokálním prodejcům). Všechno se vyrábí v Číně. Jde jen o vytáhnutí peněz z kapes lidem. Životní úroveň klesne nejdramatičtěji za 10 let, jen díky tomuhle. Nákupní apetit se sníží, a lidi už nebudou mít svoje cetky. Na Aliexpresu vidím jenom tak 10% zboží z EU, bude to velký problém pro kutily, nevidím tam hračky, nebo i obaly na mobily. Jenom nejzákladnější modely, ale to právě nestačí. Je tam navíc i drahé poštovné, takže už teď je cena třeba 3x vyšší.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno