Zdraží levné zboží z Číny od roku 2021?

4
3647

V posledních týdnech jste se mohli dočíst o různých poplašných zprávách, že se od roku 2021 nevyplatí nakupovat na Aliexpress. Tímto článkem Vás chceme uklidnit, protože né všechno je tak horké, jak se uvaří.

Již v roce 2018 jsme Vás o změně platby DPH informovali v článku Nový zákon od roku 2021. V dnešním článku se dozvíte aktuální informace a na co se máte připravit.

Kdy začne platit nový zákon?

V původním plánu měl nový zákon platit od 1.1.2021, ale kvůli pandemii koronaviru požádala Evropská komise o 6-ti měsíční odklad. Zatím však není rozhodnuto od kdy bude zákon platit. Situaci budeme sledovat a nové informace přidáme do článku.

Aktualizace: nový zákon začne platit až od 1.7.2021.

Zdraží zboží z Aliexpress?

Největším strašákem celé této změny je, že už si nebudeme moct koupit drobnosti za pár korun z Aliexpress. A pokud by se k tomu ještě přidalo celní řízení, tak by už nakupování drobností (obal na mobil, vlasové doplňky, bižuterie, hodinky …) v Číně nebylo pro nás tak zajímavé. Ale nebojte se, zase tak strašné to nebude.

Na obrázku vidíte ukázku levných hodinek s poštovným zdarma. Cenový vývoj zboží můžete sledovat díky doplňku AliSupertar.

Clo DPH Aliexpress cina 2021 zmeny zdrazeni zbozi

Ke zdražení levného zboží (do 22 eur) dojde kvůli platbě DPH, ale nebudeme muset kvůli obalu na mobil vyřizovat celé celní řízení jako je tomu např. u dražších objednávek dnes. Bude to fungovat tak, že zmíněnou daň si prodejce (e-shop) promítne už do svých cen. Aliexpress se zaregistruje k platbě DPH v některých státech EU a vám se zobrazí už konečná zdaněná cena. Můžeme předpokládat, že zboží zdraží o 15% – 22 %. Tento postup se však netýká zásilek, které přesáhnou 150 eur. Při takto velkých objednávkách bude vyměřován poplatek jako doteď.

Evropské sklady

Nakupovat z Evropských skladů Vám doporučujeme už od začátku a teď to připomíname znovu. Své sklady mají na území ČR Aliexpress, Gearbest, Banggood a další velké e-shopy. Kvůli novele zákona budou určitě rozšiřovat jejich velikost a tak by mohlo být nakupování ještě rychlejší.
GearBest nabízí poštovné, u kterého máte záruku, že nebudete platit žádné poplatky, jako CLO a DPH navíc. Když budete zadávat adresu a vybírat druh poštovného, tak určitě vyberte Priority line a EU EXPRESS

eu express gearbest

 

Změnu zákona určitě pocítíme, ale nebude to tak hrozné, jak to na začátku vypadalo. Kdo se bojí i malého zdražení nebo plánujete například svatbu, tak si klidně nakupte dekorace nebo šaty už teď. Díky funkci vyhledávání zboží podle obrázku totiž vidíte, že české e-shopy prodávájí např. oblečení s tak velkou marží, že se vám vyplatí nakupovat na Aliexpress i příští rok po zdražení. Ve výsledku to pořád mnohem levnější, než u nás.

 

 

 

Databáze odpovědí Aliexpress

4 KOMENTÁŘE

  1. dobrý den, jak víte že od 1.7.2021 nebude nutné každý balíček proclívat a aliexpress si navýší ceny o dph?
    A co malé balíčky, které budou objednány např. 1.6. a jejich cena nebude obsahovat DPH? Ty budou také propuštěny? Máte nějaký zdroj pro tuto informaci? Dotazoval jsem se na ČP, ale nikdo mi neodpověděl.. Děkuji

  2. „Aliexpress se zaregistruje k platbě DPH v některých státech EU a vám se zobrazí už konečná zdaněná cena.“

    A udělá to? Zatím tomu nic nenasvědčuje a už teď je pozdě. Zákon začne platit za něco málo přes 5 týdnu, což je doba, kdy to tak od objednání chodí. Já už neobjednávám, než se to nějak vyvrbí. Kdybych měl platit ještě České poště, tak se mi to už typicky nevyplazí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno