Česká pošta v nouzovém stavu – objednávky a doručování zboží

0
3688

Každého z nás nějak situace s koronavirem ovlivňuje, ať už se jedná o pracovní omezení, starost o děti, strach o své zdraví, zrušení naplánovaných akcí nebo jen obyčejné setkání s přáteli. Většina z nás má v hlavě spoustu otázek, na které neznáme odpověď. A aby toho nebylo málo, tak Česká pošta vydala neurčité prohlášení o omezení mezinárodní přepravy. Jak to máme ale chápat? Nebudou nám doručené zásilky z Aliexpress nebo GearBest? Ctěte dál celý článek.

https://www.facebook.com/624565344228152/posts/3977091972308789/

 

Ceska pošta psala 18.3.2020: „Z důvodu nedostatku přepravních kapacit a omezení mezinárodní přepravy není možné realizovat poštovní styk resp. předávání zásilek mezi ČR a následujícími zeměmi: Čína, Izrael, Írán, Jižní Korea, Arménie, Azerbajdžán, Uzbekistán, Kypr, Gruzie. Z tohoto důvodu je Česká pošta nucena dočasně omezit resp. zastavit příjem zásilek do těchto zemí.“

Aktuální informace k 25.3.2020:

Česká pošta doručuje svým zákazníkům v České republice zásilky z Číny a čínských e-shopů zásilky, které ze zahraniční přepravy dostane v České republice do přepravy, za kterou je zodpovědná.

https://www.facebook.com/Ceskaposta/posts/3999957876688865?__xts__[0]=68.ARASSXXQWgdpjpbOjDR-rOu0HXHKQT3531yGYe38p7LYEfRXvW6qzz3aFJ2bSNTR0bjpXRjgExQBEbxpKFPzgKeXXDdZBWcSokp-TNX8ZHmCjgg2nnYed8kcc-XuogzsppEij_IqzUMKQ3n0vvPo5YeKxYK1Ebu86d3zQ3ErBUqoJwgvYz7gXwK5zr_iF2HD-pQBdlJX_setiS5bUaOIeTRCz9i3MbLENVtg6F3CpNpmSPN9u_Q_xGSlkOC3BY80MovgJl-WBzPQWkbI6wHPB5Yw9yqxkguwaKYbfYLom–u6Q-vRx9SHFhRmeobxiWVcGBzU5H7zZZHIpHieQ4TUw&__tn__=-R

Veškeré informace k omezení nabídky služeb České pošty najde na jejich webu v tomto odkaze. Sekce jsou rozděleny na omezení vnitrostátních služeb, omezení mezinárodních služeb a zavřené provozovny.

V článku se Vám pokusíme zodpovědět nejčastější otázky, které máte ohledně zásilek z Aliexpress nebo GearBest. Prosím berte na vědomí, že situace se může každým dnem změnit a my čerpáme z běžně dostupných dat. Článek se budeme snažit průběžně aktualizovat.

Update k 1.4.2020 – z vlastní zkušenosti můžete říct, že zásilky z e-shopu Aliexpress jsou Českou poštou doručovány. Nemusíte se bát objednávat, ale počítejte s delší dobou doručení. Nebo si objednejte z Evropského skladu. 

1. Objednal jsem si zásilku před par týdny. Dorazí ještě vůbec?

Na základě komunikace s našimi uživateli můžeme říct, že zásilky z Aliexpress byly do včerejšího dne normálně doručovány. Ale teď musíte počítat s tím, že pokud se Vám zásilka nevejde do schránky, tak Vám bude uložena na poště. Vy si ji musíte do 30-ti dnů vyzvednout. Doporučené balíky budou doručovány bez přímého kontaktu s adresátem. Adresát bude vyzván, ať položí osobní doklad na zem nebo jiné vhodné místo a ustoupí. Doručovatel si doklad převezme, ověří totožnost, zapíše. Stejným způsobem mu bude i předána zásilka. Po dokončení doručení, ošetří doručovatel své ruce dezinfekčním sprejem.

2. Když teď udělám objednávku na Aliexpress doručí mi Česká pošta zásilku?

Prodejci v Číně již začali pracovat bez omezení a veškeré zboží odesílají postupně po celém světě. Na Aliexpress a GearBest si tedy můžete udělat objednávku, ale pouze počítejte s delší dobou doručení. Novinkou posledních měsíců je taky doručování zásilek přes PPL nebo zásilkovny.

Pokud to jde, tak si vybírejte, aby bylo zboží zasláno z Evropského skladu, např ze Španělska nebo Francie. Výběr zboží je omezený, ale rychlost dodání je výrazně rychlejší. My jsme objednávali respirátory ffp3 ze španělského skladů a měli bychom je obdržet za 6 dnů. Dodávka přímo z čínského skladu by trvala cca 20 dnů. Update k 1.4.2020 -Objednávka nám byla doručena za 7 dní a přivezl nám ji dopravce PPL.

ship from aliexpress

 

3. Co znamená když mám u sledované zásilky napsáno „Vyšší moc“?

Vyšší moc nyní znamená, že zásilka byla uložena na poště bez doručení kvůli kontaktu a nynější situaci. Uloží vám zásilku automaticky na 30 dní na poště. A musíte si pro ni osobně přijít. Česká pošta vyzývá všechny své klienty, aby zvážili jakoukoliv návštěvu pobočky. Pokud si bezodkladně musí vyřídit své poštovní záležitosti, důrazně je žádáme, aby používali ochranné prostředky, ideálně respirátor nebo roušku nebo alespoň měli překrytý nos a ústa.

TIP: Podívejte se jak můžete sledovat zásilku.

4. Bydlím v uzavřené lokalitě

Česká pošta nedoručuje do uzavřených oblastí v České republice. Citujeme z oficiálního webu České pošty: „Konkrétně se jedná o obce Chudobín, Slavětín, Uničov a Litovel. Česká pošta není v současné situaci schopna garantovat plnohodnotný provoz poboček ani kvalitu doručování. Aktuálně probíhá doručování důchodů, a to pouze za asistence policie. Žádáme občany, aby do zmíněných lokalit neposílali žádné zásilky. Česká pošta má plné své prostory, kde je možné uskladňovat zásilky určené do těchto obcí.“

5. Česká pošta nebude odesílat zásilky do vybraných zemí

Česká pošta od 19.3.2020 nebude přijímat jakékoli zásilky adresované do následujících zemí, protože nemůže garantovat jejich převzetí v cílové zemi. Jedná se krajiny: Čína, Izrael, Írán, Jižní Korea, Arménie, Azerbajdžán, Uzbekistán, Kypr, Gruzie, Rusko, Nový Zéland, Peru, Senegal, Rwanda, Kajmanské ostrovy, Tunisko, Moldavsko, Lotyšsko.  Tento seznam zemí se může měnit dle aktuálního situace. To ale neznamená, že Vám zásilky s činy nedorazí. Spojení ve směru Čína -> Česka nebo Slovenska republika funguje bez problému.

6. Kdy jsou pobočky pošty otevřené?

Na otevírací dobu konkrétní pobočky se vždy informujte na webu České pošty. Doporučujeme předem poštu telefonicky kontaktovat, ať tam nechodíte zbytečně. Aktuální seznam uzavřených poboček najdete zde. Od 21.3. je zrušen na všech pobočkách víkendový provoz. Od 7.00 / 8.00 hod do 9.00 hod (dle otevírací doby) jsou na poštách obsluhováni pouze klienti nad 65 let nebo držitelé průkazu ZTP – P starších 50 let včetně jejich doprovodu a osoby pracující v pečovatelských službách.

 

Toto období je náročné pro všechny, tak prosím buďme trpělivější, než jindy. Víme, že Česká pošta není ideální, ale její zaměstnanci jsou také jen lidi. Pokud máte ještě jinou (aktuální) zkušenost nebo otázku k doručování balíčků v nouzovém stavu, tak ji určitě přidejte do komentáře pod článkem.

Mohlo by Vás také zajímat: Koronavirus – můžu se nakazit přes zásilku z Aliexpress – Číny?

Databáze odpovědí Aliexpress

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno