Česká pošta a neoprávněné vybírání poplatků – Už to řeší i Česká obchodní inspekce

3
3220

Od 1.10.2021 se nakupování na Aliexpress pro všechny změnilo. Začal totiž platit zákon o platbě DPH na zásilky ze třetích zemí (zemí mimo EU). Aliexpress nechtěl přijít o své zákazníky z EU, tak se zaregistroval do systému IOSS. Pro zákazníka to znamená, že DPH je zaplaceno již při nákupu zboží na e-shopu. To však platí pouze pro zásilky do 150 eur. Vše by fungovalo v pořádku pokud by nezačala Česká pošta vybírat neoprávněné poplatky.

Česká pošta a její neoprávněné vybírání poplatků

V článku Časté otázky a problémy s celním řízením od 1.10.2021, reklamace, poplatkový lístek, zrušení plné moci u pošty, celní dluh, DPH, IOSS ze dne 7.10.2021 jsme upozorňovali na neoprávněné poplatky vybírané Českou poštou. Česká pošta totiž za zákazníka bez jeho souhlasu provádí celní prohlášení a vyměřuje navíc i DPH, které bylo již zaplaceno přímo u prodejce na Aliexpress. Českou poštu jsme o těchto případech ještě v říjnu informovali, ale bohužel nám řekli, že v takovém případě máme podat reklamaci.

Až po několika měsících se tím začala zabývat Česká televize v pořadu Černé ovce. A tak se jich také ptali, proč Česká pošta vyřizuje celní prohlášení za zákazníka automaticky bez jeho souhlasu a plné moci?

Odpověď zněla: „Aby se Česká pošta v rámci celního řízení dozvěděla, že odesilatel už to DPH zaplatil, tak potřebuje takové unikátní číslo IOSS. A na základě tohoto čísla my jsme schopni zjistit, že toto zboží bylo již zdaněno tím odesilatelem, takže adresátovi už nemusíme ten poplatek, DPH účtovat.“ řekl Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Kde najdu IOSS číslo?

V případě reklamace Česká pošta bohužel neuznává fakturu z Aliexpress o zaplacení DPH bez uvedení IOSS čísla. Proto se snažíme toto číslo uvádět do našich článků a připomínáme ho raději i teď.

IOSS číslo Aliexpress: IM5280002556

Adresa: Alibaba.com Singapore E-Commerce Private Limited, NL826439810B01
8 Shenton Way, #45-01 AXA Tower, Singapore

Faktura: Další informace najdete na faktuře z Aliexpress. Podívejte se na náš návod Kde najdu fakturu na zboží z Aliexpress?

TIP 1: Napište předem prodejci Aliexpress, aby nezapomněl číslo IOSS uvést přímo na zásilku. Následně si s těmito informacemi můžete sami udělat celní prohlášení do 150 eur sami přes eCeP.

TIP 2: Pokud jste nuceni opětovně platit DPH, otevřete spor na Aliexpress a žádejte o částečné vrácení peněz za DPH. Je povinností prodejce uvádět IOSS číslo, protože vy jste již DPH na Aliexpress zaplatili.

Česká pošta by Vám měla dát možnost výběru!

Česká pošta by Vám měla dát možnost volby, zda máte zájem o jejich služby nebo si celní prohlášení uděláte sami. Bohužel se tomu, tak neděje. Česká pošta zákazníka neinformuje a automaticky za zákazníka dělá celní prohlášení. Česká pošta by měla mít i plnou moc. Tu ale prý nepotřebuje.

Matyáš Vitík, mluvčí České pošty tento postup obraňuje tím, že:“Pokud bychom postupovali tímto způsobem, ty lhůty dodací by byly extrémně dlouhé. Protože né všichni klienti takto komunikují, takže rozhodli jsme se jít touto cestou, což samozřejmě nemusí být ve všech případech ideální, ale když to řekneme tak v tom systému, tak se nám tato cesta vyplatila.

A aby ne. Od začátku října do konce prosince Česká pošta zastupovala cca 114 000 klientů a vyřídila za ně celní řízení. A pouze ve 20 % případů měli plnou moc k tomu, aby mohli celní řízení vyřídit. Pošta si nechala zaplatit od klientů celkem 13 500 000 Kč.

A pokud se klientovi nelíbí, že musí znovu zaplatit DPH a poplatky poště, tak má podle mluvčího České pošty zahájit reklamaci. Bohužel reklamace v těchto případech bývá spíše zamítnuta.

Nechápeme, že když má Česká pošta smlouvu s Aliexpress, tak nejsou pracovníci seznámeni i číslem IOSS, které je pro Aliexpress jednotné a neměnné.

Česká obchodní inspekce už se neoprávněným výběrem poplatků zabývá!

Zřizovatelem České pošty je Ministerstvo vnitra a na poštovní služby by měl dohlížet Český telekomunikační úřad. Na výběr cla a DPH však nedohlíží. Není to prý poštovní službou. Takže v tomto případě má na starosti kontrolu Česká obchodní inspekce.

Česká pošta v tomto případě zcela určitě, jako u každé jiné služby, musí dopředu seznámit spotřebitele s tím, že to nabízí jako variantu. Spotřebitel se může rozhodnout a pakliže se nemůže rozhodnout a dozví se jako překvapení, že někdo jiný za něj vyplnil to celní prohlášení, že si za tu službu účtuje 150 Kč a nemá na výběr,  tak to samozřejmě je špatně. To je věc, kterou by Česká obchodní inspekce řešit mohla a řešit bude.“ říká mluvčí ČOI Jiří Frohlich.

Bohužel Česká pošta zatím nehodlá své chování měnit. Mluvčí České pošty říká:“My dáváme přednost té rychlosti, že to dodáme tomu adresátovi a těch stížností v tom objemu, tak to není nějak dramatické číslo.

Kontaktujte prosím i Vy Českou obchodní inspekci a upozorněte na neoprávněné jednání České pošty. Lidé nakupující na Aliexpress totiž dosud nevěděli, jak správně postupovat a kam se obrátit v případě potíží s DPH a zamítnuté reklamaci na Českou poštou. Díky pořadu Černé ovce už víme, že ČOI bude tuto situaci řešit. I díky Vašemu podnětu na ČOI společně zajistíme, že Češka pošta Vás předem osloví s podnětem, že máte zásilku k proclení. Stačí vyplnit jeden krátký elektroniký formulář v podatelně ČOI a podat stížnost na Českou poštu.

coi stiznost ceska posta podnet

Vybírejte správnou dopravu na Aliexpress a nemusíte  řešit stížnosti a reklamace

Pokud si na Aliexpress vyberete správnou dopravu, tak nemusíte nic řešit. Ani s celní správou ani s Českou poštou. Podívejte se náš návod 57. AliExpress Saver Shipping vs AliExpress Standard Shipping: Jaké jsou rozdíly mezi těmito dvěma způsoby přepravy?,kde Vám doporučujeme vybírat ověřenou dopravu Aliexpress Standard Shipping. Nově si tuto dopravu můžete na Aliexpress.com i vyfiltrovat, a to díky doplňku Aliexpress Superstar. Jak si doplněk nainstalovat a filtrovat dopravu najdete v návodu 60. Jak vyfiltrovat produkty s dopravou Aliexpress Standard nebo Saver shipping na Aliexpress. Ušetříte díky tomu nejen peníze, ale i spoustu času s vyřizováním celního prohlášení.

Aliexpress standard shipping doprava filtr cina zdarma bez cla dph 2

Budeme rádi, když nám do komentáře napíšete Vaše zkušenosti s Českou poštou, jak ty špatné, tak ty dobré, ať pomůžete ostatním nakupujícím s řešením jejich situace.

Přihlaste se k odběru novinek

Přihlášení k odběru novinek

nebo notifikaci na webu (zvoneček v  právem spodním rohu), ať se o nových informacích hned dozvíte.

Pokud se chcete poradit s ostatními nakupujícími na Aliexpress, tak se přidejte do skupinky na Facebooku ALIEXPRESS – česká poradna, zkušenosti, rady a tipy nebo se zapojte do diskuze na webu alirecenze.cz.

Jaké jsou vaše zkušenosti s Českou poštou a balíčky z Aliexpress?
110 hlasy / hlasů
Databáze odpovědí Aliexpress

3 KOMENTÁŘE

  1. Objednavam hodne, vcas jsem odvolal plnou moc. Chodi mi veci primo do schranky a obcas vyplnuji ecep. Posta to ale zkousi, chodi mi maily, kde po me chteji doplnit udaje k zasilce ze zahranici, kdybych to udelal, urcite me ty smejdi zkasnou. Takze za me vse ok.

  2. Take se mi stalo že mi přišla sms doplnit info pro českou poštu. Ale byla to cetka za 1$, tak jsem to ignoroval. Utekl měsíc a hle, už je ve schránce bez doplatku…

  3. No jak je napsáno v článku vybírat dopravu Aliexpres standart , já to udělal a 2 prodejci přes to poslali zboží, jako doprava prodejcem. Takže nevím co bude nyní a s obavou čekám. Člověk zaplatí okolo 100 Kč za doporučovanou dopravu a Číňan shrábne peníze a udělá si co chce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno