POZOR: Od 1.7. se NEBUDE zatím platit DPH. Novela má zpoždění.

2
2114

Na stránkách CeskyAli.cz Vás pravidelně informujeme o největších novinkách, které se týkají nakupování v Číne. Velkou novinkou, která měla začít platit od 1.7.2021 bylo placení DPH i u zásilek do 22 eur. Tyto zásilky jsou v současné době od DPH osvobozeny.

V článku Přehledně: Co mám dělat když mi dorazí zboží po 1.7.2021? jsme Vás informovali o tom že od 1.7.2021 se toto DPH platit bude. Dobrá zpráva pro nás všechny je, že novela zákona má zpoždění, protože se to zatím nepodařilo protlačit parlamentem. Dokud novelu zákona neprojedná Senát a taky ji nepodepíše prezident, tak produkty do 22 eur je možné i nadále nakupovat ze zemí mimo EU bez daně.

Aktualizace k 23.6.2021 v tomto článku: INFORMACE k DPH od 1.7.2021 – aktualizace k 23.6.2021

Přímý odkaz na poslaneckou sněmovnu, kde se novela projednává: Novela z. o dani z přidané hodnoty – EU

I když poslanci měli schvalovat novelu v květnu 2020, a měla vstoupit v platnost již 1.1.2021, tak kvůli Covidu-19 se vše posouvalo. 1.července je naplánována nejbližší schůze senátu. Je tedy jasné, že od 1.7.2021 novela platit nezačne a tím pádem zůstane vše při starém. DPH za malé zásilky zatím platit nebudeme.

Do doby nabytí účinnosti zákona bude platit současná právní úprava a tedy dovoz malých zásilek do ČR do hodnoty 22 eur bude osvobozen od daně.

O této skutečnosti informuje i celní správa na svém webu celnicka.cz. Píše se tam: „Od 1. 7. 2021 měly na základě legislativy EU platit nové podmínky pro dovoz zásilek v hodnotě nepřesahující 150 EUR. Parlament ČR zatím neschválil novelu zákona o DPH, která je nutná k vybírání daně z přidané hodnoty v České republice u zásilek nepřesahujících hodnotu 22 EUR. Související celní legislativa EU, která upravuje podávání celního prohlášení však od 1. 7. 2021 platí. Tím vzniká poměrně komplikovaná situace. Webové stránky Celnička zatím tuto komplikaci neobsahují. V nejbližší době však informace budou aktualizovány.  Děkujeme za pochopení.

Přesné datum začátku novely bude záležet na rychlosti legislativního procesu. Ze Senátu poputuje zákon k prezidentovi. Účinnosti pak nabude ve dni „následujícím po dni jeho vyhlášení“.

Nehledě na to, kdy novela začne platit, tak máme dobrou zprávu. Aliexpress by se měl v EU registrovat k placení DPH (IOSS) a tím pádem by se v budoucnu DPH mělo odvádět přímo při placení na Aliexpress. Jedná se o neoficiální informace, které jsme obdrželi. Věříme, že Aliexpress je oficiálně také brzy potvrdí.

I když se balíčky na Aliexpress v budoucnu prodraží, tak stejně zůstane nakupování v Číně bezkonkurenčně nejlevnější. Nespornou výhodou je budování Aliexpress skladů v EU. To zaručí, že zásilku budete mít doma do 3-7 dnů. Jak vyhledat evropské sklady Aliexpress jsme Vás již na stránkách informovali. Doporučujeme Vám si článek přečíst.

Stejně tak Vám doporučujeme i přidání doplňku Aliexpress Superstar do prohlížeče. Tato pomůcka je jedinečná a pomůže vám lépe se orientovat při nákupech na Aliexpress. Díky ní zjistíte třeba historii cen u každého produktu, zjistíte jaké má hodnocení prodejce od kterého si zboží kupujete, vyhledáte si jakýkoliv produkt na Aliexpress dle libovolného obrázku z internetu, stránky Aliexpress si nově můžete strojově přeložit do češtiny, dále se vám veškeré ceny budou zobrazovat přepočtené na české koruny. Pokud si třeba nastavíte české koruny přímo na Aliexpress, tak za zboží budete platit mnohem více peněz. Prodejci si tam totiž navyšují poštovné. Upozorňovali jsme Vás již na tuto skutečnost v tomto článku 50. POZOR: Velká chyba na Aliexpress – Neplaťte víc než musíte. Za zkoušku nic nedáte. Vše je ZDARMA. Doplněk již používá 30 000 uživatelů. Přidejte si ho do prohlížeče i vy zde.

Novinky týkající se placení DPH pro malé zásilky i nadále sledujeme a budeme Vás zde na stránkách informovat. Jsme v úzkém kontaktu s celní zprávou, která bude v pondělí vydávat tiskovou zprávu. Proto prosím očekávejte v pondělí 21.6.2021 večer aktualizaci tohoto článku.

Vyjádření celní správy ČR k této komplikované situaci najdete zde.

Databáze odpovědí Aliexpress

2 KOMENTÁŘE

  1. Jak dlouho ❓ aha .. Teď si objednám kameru srpnu to schválí a clu se stejně nevyhnu zboží dorazí v září .

  2. Dobrý den. Jestliže novela nebude platit od 1.7.2021 jaký je možný další termín zahájení novely? Ptám se pro případ další objednávky, ale nechci riskovat, že se novela aktivuje třeba příštím měsíc a já bych tak platil DPH a clo. Děkuji za odpověď.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno