Přehledně: Co mám dělat když mi dorazí zboží po 1.7.2021?

16
7575

V článku Co se změní od 1.7.2021 a jak se vyhnout vysokým poplatkům  jsme Vás informovali o tom, že od 1.7.2021 budou podle nového zákona zdaněny i zásilky do 22 eur. Začátek července se blíží a my Vám přinášíme nové informace přímo od celní správy, jak vše bude probíhat. Pokud totiž chcete ušetřit, tak si musíte vyřídit celní prohlášení sami. Jak postupovat se dozvíte v našem článku.

Co nás čeká od 1.7.2021?

Rádi bychom vás uklidnili, že celá situace kolem placení DPH vypadá hůř, než by ve skutečnosti měla být. Aliexpress se již na tuto situaci připravuje hned několika způsoby, protože si nemůže dovolit odliv svých zákazníků. Nabízí se 4 varianty, jak by to mohlo být. Oficiálně Aliexpress ještě nic nepotvrdil.

1. První varianta je nejvíce pravděpodobnou variantou, která bude od 1.7 platit je, že DPH budeme platit již při vytvoření objednávky přímo na Aliexpress. Aliexpress může zvolit zástupce v celé EU, který bude za eshopy odvádět předem DPH.(tzv. jednotné správní místo pro dovoz – IOSS – Import One Stop Shop). Jedná se o nový systém, který nám ušetří peníze za celní řízení. Nic navíc platit nebudete.

2. Druhou variantou, která se teď již děje, je vytváření evropských skladů. Cokoliv si objednáte z evropských skladů v EU, vám nejen že přijde cca do 7-10 dnů, ale nebudete muset platit nic navíc ani nic vyřizovat. Ceny zboží jsou stejné, jen platíte vyšší poštovné.

3. Třetí varianta: Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že objednáváme hlavně z čínských skladů na stránkách Aliexpress a všechny balíčky nám za poslední měsíc už teď chodí z Nizozemska nebo z Litvy. Z 25 balíčků objednaných z čínských skladů nám přišlo 17 z Nizozemska a 8 z Litvy. Pokud to tak bude i nadále, a balíček nám takto přijde po 1.7.2021, tak celní řízení bude vynecháno. Žádnou přidanou daň ani poplatky poště platit nebudete, protože se jedná o balíčky v rámci EU.

4. Čtvrtá varianta, která je méně pravděpodobná, je placení DPH celnímu úřadu a poplatky České poště. Celní úřad se na celou situaci připravuje nejen kvůli zásilkám z Číny, ale také kvůli zásilkám z Velké Británie, USA a dalším zemím mimo EU. Aliexpress zůstává i tak bezkonkurenčně nejlevnějším prodejcem ve srovnání s lokálními prodejci, kteří prodávají stejné zboží za několikanásobně vyšší ceny.

Co je to eCeP – elektronické celní prohlášení?

Nová aplikace celní správy České republiky, kterou budete muset využívat v případě objednávek ze třetích zemí. Celní správa ČR chtěla občanům ulehčit nový proces, a proto tuto aplikaci vyvinula. Ne všechny členské státy vytvořily pro své občany takovou aplikaci. Jedná se o elektronickou komunikaci mezi příjemcem a celní správou. „Elektronická aplikace umožňuje předem zadat údaje k celnímu prohlášení. Nakonfigurovat celní prohlášení a podat ho. Aplikace bude spuštěna k 1.7. 2021.“ říká jeden ze zástupců celní správy na tiskové konferenci ze dne 13.5.2021.

Kalkulačka pro výpočet cla, DPH a poplatků s tím spojených bude novinkou pro uživatele, kteří používají doplněk do prohlížeče Aliexpress Superstar. Určitě si ho přidejte i vy a očekávejte tuto velkou novinku. Navíc Vám doplněk ukazuje cenovou historii, můžete vyhledávat v českém jazyce, přeloží vám automaticky celý Aliexpress do češtiny, můžete vyhledávat podle obrázku a mnoho dalšího. Pozor: Kalkulačka se bude nacházet v košíku na pravé straně přímo na stránkách Aliexpress, takže ji nebudete muset hledat na internetu, nebo si nic počítat. Zapněte si upozornění na stránku nebo se přihlaste k odběru emailu, ať se o této novince dozvíte jako první.

Co budete potřebovat, pokud si celní prohlášení přes eCeP uděláte svépomocí, bez placeného zastupování Českou poštou?

1.Podací číslo zásilky

2. Základní údaje k zásilce

    • Odesílatele
    • Druh zboží
    • Hmotnost
    • Hodnotu zboží a přepravy

3. Zařazení zboží podle kódu v celním sazebníku 

4. Elektronickou identifikaci – několik možností např. použití e-občanky, čipem nebo přes bankovní identitu, prostřednictvím identifikačního čísla, moje ID, elektronický podpis, pomocí datové schránky, mobilní klíč e-governmentu. Pokud některou že služeb ještě nemáte, doporučujeme si některou že služby zřídit co nejdříve

5. Sazbu DPH – v eCeP je přednastavená základní sazba, ale pokud se jedná o zvláštní zboží, kde se uplatňuje snížená sazba DPH, tak musíte sazbu upravit a doložit potřebné informace k tomuto zboží.

Jak si vyřídit celní hlášení a kolik mě to bude stát?

Existují dvě možnosti, jak si vyřídit celní hlášení po 1.7.2021

  1. Vyřídíte si celní hlášení sami – celní správa vytvořila speciální aplikaci (prozatím pouze pro zásilky doručované Českou poštou, v budoucnu by to mělo i být i pro ostatní přepravce). Pokud si celní prohlášení uděláte sami, tak zaplatíte navíc pouze DPH celnímu úřadu, případně poplatek za uložení zásilky na České poště. Ale to jen v případě, že se celní řízení z nějakého důvodů prodlouží a bude trvat víc než 15 dnů. Sazba by měla být 10 Kč / den a max. 500 Kč.
  2. Udělá to někdo za Vás – zvolíte si svého zástupce tj. například poštovní přepravce nebo zásilkovou službu. Češka pošta si za takové zastoupení účtuje 97 Kč v případě, že jim dodáte veškeré podklady a nebo 150 Kč v případě že jim podklady nedodáte.

Příklady výpočtů DPH a poplatku od 1.7.2021

  1. Vyplnili jste si elektronické celní prohlášení sami
  • Nejprve si přepočteme eura na Kč. Cena šatů je 10 EUR + poštovné 1 EUR
  • 10 EUR * 25 Kč = 250 Kč, cena poštovného: 1 EUR * 25 Kč = 25 Kč
  • Výpočet DPH: 250 Kč (šaty) + 25 Kč (poštovné) = 275 Kč
  • Sazba DPH je 21 % tzn. 275 Kč * 0,21 = 57.75 Kč
  • Celková cena šatů včetně všech poplatků bude: 250 Kč + 25 Kč + 57.75 Kč = 332.75 Kč

2. Nechali jste se zastupovat Českou poštou a dodali jste podklady

  • Nejprve si přepočteme eura na Kč. Cena šatů je 10 EUR + poštovné 1 EUR
  • 10 EUR * 25 Kč = 250 Kč, cena poštovného: 1 EUR * 25 Kč = 25 Kč
  • Zastupování Českou poštou stojí 97 Kč
  • Výpočet DPH: 250 Kč (šaty) + 25 Kč (poštovné) + 97 Kč (odměna ČP) = 372 Kč
  • Sazba DPH je 21 % tzn. 372 Kč * 0,21 = 78,12 Kč
  • Celková cena šatů včetně všech poplatků bude: 250 Kč + 25 Kč + 97 Kč + 78,12 Kč = 450,12 Kč

3. Nechali jste se zastupovat Českou poštou, ale aktivně nespolupracujete s dodáním podkladů

  • Nejprve si přepočteme eura na Kč. Cena šatů je 10 EUR + poštovné 1 EUR
  • 10 EUR * 25 Kč = 250 Kč, cena poštovného: 1 EUR * 25 Kč = 25 Kč
  • Zastupování Češkou poštou v tomto případě stojí 150 Kč
  • Výpočet DPH: 250 Kč (šaty) + 25 Kč (poštovné) + 150 Kč (odměna ČP) = 425 Kč
  • Sazba DPH je 21 % tzn. 425 Kč * 0,21 = 89,25 Kč
  • Celková cena šatů včetně všech poplatků bude: 250 Kč + 25 Kč + 150 Kč + 89,25 Kč = 514,25 Kč

*cena měnového kurzu je ve výpočtu pouze orientační 1 EUR = 25 Kč.

Pokud si celní prohlášení pomocí aplikace eCeP podáte vlastními silami, tedy přímo Celní správě ČR, tak žádné částky navíc neplatíte. Celní správa si za vyřízení svépomocí nic neúčtuje. Aplikace je poskytnuta zdarma a celní řízení provedete vy, takže není za co platit. Jediné, co budete Celní správě ČR platit, je vyměřené DPH.

 

Komu mám zaplatit DPH?

A) Přímo celnímu úřadu, pokud jste si vybrali možnost, že se budete zastupovat sami elektronickým celním prohlášením a zásilku Vám dopravuje Česká pošta

B) Subjektu, který Vás bude zastupovat v celním řízení

C) Přímo na e-shopu, kde zboží kupujete. E-shop si totiž může zvolit zástupce v celé EU, který bude DPH odvádět za e-shop (tzv. jednotné správní místo pro dovoz – IOSS – Import One Stop Shop). V případě, že zboží bude nakoupeno v režimu jednoho správního místa – tzv. IOSS (Import One Stop Shop), DPH  bude zaplaceno přímo na e-shopu. Toto ulehčení se však bude týkat pouze platby DPH a nikoliv celního prohlášení.

Vždy musí být celní prohlášení podáno elektronicky u všech těchto způsobů.

V případě, že nemáte přístup k internetu, tak musíte přijít na pobočku mezinárodní pošty.

DPH se platí z celé ceny zásilky včetně nákladů na doručení. Platba DPH bude možná prostřednictvím bankovního převodu. Zatím nebude možné zaplatit přes platební bránu a platební kartu.

Kdy celní správa propustí zásilku jeho příjemci a jaký je postup?

Elektronické celní prohlášení vyžaduje elektronickou komunikaci jak s Českou poštou, tak s příjemcem zásilky. Celní úřad zásilku propustí v případě, že:

  1. zboží je dopraveno do ČR a je na České poště,
  2. Česká pošta předloží zásilku k celnímu řízení,
  3. příjemce podá elektronické celní prohlášení,
  4. celní správa ověří údaje v celním prohlášení, vyměří daň z přidané hodnoty a příjemce musí uhradit tento dluh.
  5. jakmile částku uhradíte celní správě, tak aplikace informuje Vás a také Českou poštu, která vám zásilku následně doručí.

 

 

Jak se dozvím odkud mi přijde zásilka?

Už se Vám možná někdy stalo, že jste udělali objednávku na Aliexpress a vybrali jste doručení z Činy, ale nakonec zboží dorazilo třeba z Nizozemska. V takovém případě totiž nemusíte platit DPH, protože zboží dorazilo ze skladu v EU. Ale to jste předem nevěděli. Proto bude asi nejlepší počkat na sledovací číslo od prodejce a podívat se odkud Vám daný produkt dorazí. Na základě toho se rozhodnete, jestli podáte elektronické celní prohlášení nebo ne. A pokud si nebudete jistí, tak bude asi nejlepší počkat až Vás kontaktuje Česká pošta nebo jiný dopravce s doplněním údajů k elektronickému celnímu prohlášení. Vždy Vás někdo kontaktuje.

Jak zjistím jestli moje zásilka patří do kategorie do 150 eur?

  1. Záleží na vlastní hodnotě zboží v zásilce. Do hodnoty zboží se nezapočítává cena za dopravu, i když se z ní pak počítá výše DPH. Tzn. výši DPH platíte z celkové ceny zásilky včetně dopravy.

Příklad: Zboží v hodnotě 140 eur s poštovným za 20 eur se počítá do kategorie do 150 eur, i když je celková zaplacená suma při nákupu 160 eur. DPH se ale počítá z částky 160 eur.

2. Když se stane, že máte v jednom balíčku více menších zásilek a jejich celková hodnota přesahuje 150 eur, tak musíte postupovat podle pravidel pro zásilky nad 150 eur.

3. V případě, že Vám prodejce poslal zboží zdarma, například pouze za cenu poštovného, tak musíte vyčíslit nějakou hodnotu tohoto zboží. Každý produkt má svou hodnotu, i když jste ho obdrželi zdarma. DPH se tedy bude počítat ze stanovené vyčíslené hodnoty a ceny poštovného, které jste zaplatili.

 

 

Kde najdu informace k novým pravidlům?

Celní správa připravila všechny informace na novém webu www.celnicka.cz.

Na celý proces podání elektronického celního prohlášení se podíváme v příštím článku. Dejte si odebírat novinky na náš web, ať se vše dozvíte včas. Pokud máte k tomuto tématu nějaký dotaz, tak ho napište dolů pod článek do komentářů.

Mohl by Vás také zajímat nový článek, který upozorňuje na podvodné emaily, které chodí pod jménem České pošty.

 

Databáze odpovědí Aliexpress

16 KOMENTÁŘE

  1. Již dlouho nefunguje vyhledávání podle obrázků.
    Ceny zboží v „českém Aliexpressu“ si zobrazují v dolarech a nikoli v eurech,
    Věra

  2. Díky za článek. Nemáte prosím zkušenosti s nedobrovolným „Combined Delivery“ (seskupení zásilek od různých dodavatelů), kterou teď Aliexpress bez upozornění uživatele dělá? Zaplatil jsem během posledního týdne několik menších objednávek z Číny od různých dodavatelů (vše kromě jedné pod 22 EUR) a teď koukám, že je bez upozornění seskupili do 3 velkých zásilek, každá po cca 50-60 USD. Po 1. 7. by to teoreticky mohla být výhoda, ale oni to zřejmě dělají už od podzimu – viz např. https://www.reddit.com/r/Aliexpress/comments/j6mp6a/aliexpress_just_combined_3_separate_packages_i/

    Podle trackování to vypadá, že to skutečně jede/letí z Číny. Tak jsem zvědav, jestli to nakonec dorazí oficiálně z Holandska nebo z Litvy, jak píšete dle Vaší zkušenosti. V diskusi ale lidé z různých míst na světě uvádějí, že kvůli tomu museli projít procesem celní deklarace. Takže „super“ služba…

    • Dobry den, jak prosim dopadlo vase doruceni balicku? a kdyz jste je prosim obdrzeli? Vas komentar byl systemem vyhodnocen jako spam a tak jsme se k nemu dostali az ted. Combined delivery by mela byt vyhodna forma zasilani bez dalsich nutnosti celni deklarace. Melo by se jednat o Aliexpress standard Shipping.

  3. Je velký omyl si myslet, že zásilka, která má číslo RR a jde z Belgie, že nepodléhá celnímu řízení. Zásilka je odeslána z Číny a číslo RR je ji přiřazeno až v České republice, takže tudy cesta určitě nevede.

    • Číslo zásilky se obvykle skládá z 12-13 znaků. První dvě jsou písmena, následuje devět číslic a na konci je opět jedno nebo dvě písmena.
      Příklady: CC069137604CA nebo EC654466857US.

      Pokud byla Vaše zásilka zakoupena na internetovém serveru AliExpress a číslo zásilky končí znakem „F“, pak není podání celního prohlášení vyžadováno. Uvedené zásilky jsou odesílány ze skladiště na území EU, kde je jim již vyměřena DPH a budou příjemcům doručeny v rámci intrakomunitárního (vnitrounijního) obchodu.

  4. No největší problém vidím asi při vlastním vyřizování DPH přes eCeP hlavně co se týče údajů o prodejci konkrétně mám na mysli adresu. Tento udaj na Aliexpress nenajdete protože to vyplívá z principu tržiště kterým Aliexpress je. Jediný způsob je zažádát na Aliexpressu přímo prodejce o adresu přes zprávy ale ten vám to taký sdělit nemusí. Myslím si že celní zpráva o tomto problémů moc dobře ví a je mě jasné že konkrétně tento údaj nikdo kdo nakupuje na Aliexpressu vědet nebude a ani vědět nemůže. Pokud by někdo věděl jak to řešit tak sem stím protože nechci cpát peníze České Poště za to co bych si mohl vyřídit zadarmo.

  5. V odstavci pro „Vyřídíte si celní hlášení sami“ píšete, že se nebudou platit poplatky poště, pokud se nepřekročí doba uskladnění. Odkud tuto informaci čerpáte? Aktuální ceník „Ceník – služby celní deklarace“ uvádí „2.1 Předložení jedné zásilky celnímu úřadu, vyhotovení souhrnné deklarace“ s částkou 103 Kč. Tak jsem kontaktoval českou poštu a zeptal se, jaký poplatek bude v případě vyřízení celního řízení přes celnicka.cz (tedy bez zastoupení poštou), a odpověď byla také 103 Kč. Odkud tedy čerpáte, že by se měl poplatek za předání celnímu úřadu změnit či zrušit?

  6. Dodal bych že pro zasilky z dopravou zdarma (free shipping) je potřeba u zastupování Česko poštou při celním řízení připočítat ještě klasické vnitrostátní poštovné 141,- Doporučil bych proto takovou všeobecnou radu (z desatera o nákupech z Číny) při objednávce většího počtu zboží podobného charakteru nakupovat na Aliexpressu od jednoho prodejce který vam zašle více věcí v jednom balíčku za jedno poštovné.

    • Dobry den, odkud mate prosim tuto informaci? Nemyslime si, ze se plati dalsi postovne, jak pisete. U celniho rizeni se jedna o zvlastni resim IOSS a zde se nic dalsiho neplati, i kdyz je doprava zdarma.

  7. Dobrý den, potřebovala bych radu. 12.7. jsem si objednala zboží z Českého skladu, dodání psali 4-10 dní, balíček se pravděpodobně odesílá ze Španělska já ho stále nemám a hlavně mě tedy vadí, že i když bylo objednáno z Evropského skladu, tak mi při objednávce přičetli DPH, což jak jsem si teď ve vašem článku přečetla, by se stát nemělo. Jak mám dále postupovat? Děkuji Vlachová

  8. Dobrý den, asi můj dotaz nebude ojedinělý. Týká se nákupu z mimoevropských skladů. Popravdě jsem z toho trochu zmatená. Všude se píše o změnách po 1.7., pak že existuje výjímka do 30.9., nutnost proclení, DPH atd.
    Chtěla bych vás proto poprosit o vysvětlení toho, co se bude dít např. u tohoto produktu, který si chci objednat z Číny, jelikož oproti nákupům z evropských skladů se dost ušetří na poštovném. Ale na druhou stranu pak nechci zjistit, že budu platit další poplatky.
    Chci si koupit např. tyto šaty:
    https://www.aliexpress.com/item/1005003005106731.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.645d2e0ebIKLKf za cenu 7.77 USD. Jestli to dobře chápu, tak v sumáři objednávky vidím, že by mělo být v ceně zahrnuto DPH ve výši 1.35 USD. Nemůže se stát, že mi bude znovu vyměřena daň?
    Pokud tedy budu muset vyplňovat celní prohlášení, tak bych jej třeba zkusila vyplnit sama elektronicky.
    Hodně se píše o IOSS kódu, ale ten u tohoto produktu nikde nevidím. Co když se mi nepodaří jej zjistit?
    Dále se má do prohlášení udávat název obchodu – pokud je obchod veden na Aliexpresu pod názvem Shop911054175 Store mám uvést tento?

    Děkuji za zpětnou vazbu
    Marcela Šprlová

  9. Jak ziskat nazpet dph kdyz vracim zbozi ? firma Zosi neuznava moje argumenty reklamace kameroveho setu za400 us,d.chci produkt vratit za cenu kterou jsem zaplatil Alieepressu i s dph. A nejde to.a nebo ano?

    • Dobry den, pripravujeme prave clanek, jak reklamovat vymerene DPH celni spravou, pokud zbozi chcete vracet. Podivejte se prosim do clanku Přesné informace o DPH od 1.10 na Aliexpress – Mění se vůbec něco a znáte IOSS číslo?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno